Dispozitive pentru navigatie

Exista foarte multe dispozitive pe care pot fi instalate Soft-urile de navigatie.

Cea mai la indemana solutie este un “smartphone” Android cu receptor GPS.

htc one

Pentru primele zeci de ore de zbor din cariera este o solutie mai mut decat suficienta si XCSoar  ruleaza foarte bine pe telefoane cu sistem de operare Android.

Un avantaj interesant al folosirii XCSoar pe un telefon este posibilitatea conectarii la un system de live tracking, denumit Skylines care permite celor de la sol vizualizarea pozitiei planorului in timp real pe o harta.

Skylines live tracking 2

Dezavantajele uzuale ale telefoanelor sunt vizibilitatea slaba in soare a majoritatii dispaly-urilor de telefon, dimensiunile in general mici ale ecranelor,  conectrea complicata (sau chiar imposibila) la alte dispozitive gen logger sau variometru.

In afara de XCSoar exista si alte programe, inclusiv unele pentru Iphone dar noi nu le-am incercat, deci nu putem zice nimic despre ele.

O varianta mai “profi” este un PDA sau PNA dedicat soft-ului de navigatie care sa fie alimentat de la instalatia electrica a planorului.

Exista foarte multe variante insa de departe cea mai buna este PNA-ul Oudie produs de firma Naviter.

Oudie 2

Oudie-2

Ecranul este mare, foarte luminos, perfect lizibil chiar in lumina soarelui. Receptorul GPS incorporat este bun, procesorul este puternic.

Poate fi comandat cu sau fara softul See You Mobile instalat. Fiind produse de aceeasi firma, adica Naviter See You mobile ruleaza, bineinteles, perfect pe Oudie!

Daca alegeti sa cumparati Oudie fara licenta de SeeYouMobile va spunem ca XCSoar ruleaza bine pe Oudie, apare o mica problema pentru cateva secunde la desenul unor casute la modificarea scalei dar nu este deranjant. In orice caz este o problema de soft, nu de aparat. Probabil va fi remediata de catre dezvoltatorii XCSoar.

Iata un exemplu de declaratie de task din XCSoar (care ruleaza pe Oudie) catre logger-ul LXNav Nano via variometrul V7.

Oudie IGC

OudieIGC_600

Pentru a veni in intampinarea numeroaselor cereri primite de la planoristi, Naviter a dezvoltat Oudie IGC, un Oudie cu o baterie de capacitate foarte mare (tine 12 ore) si care are incorportat si un logger omoligat de FAI ca IGC secure.

Este o solutie extraordinara deoarece un singur dispozitiv “stand-alone” inglobeaza aproape tot ceea ce are nevoie un planorist:

  • un soft foarte bun de navigatie
  • un PNA cu un display perfect lizibil chiar si in soare puternic
  • o baterie care cu siguranta nu se va termina in timpul zborului
  • un inregistrator IGC secure
  • un receptor GPS foarte performant (cu 66 canale)
  • un senzor barometric pentru achizitia exacta a altitudinii (se stie ca altitudinea data de GPS are erori destul de mari)
  • un senzor pentru zgomotul produs de motor (cerut de FAI)

Va reamintim ca XC Romania este dealer al firmei Naviter. Nu ezitati sa ne contactati in caz ca doriti mai multe informatii!

<-Inapoi spre Software                                     Afla acum informatii despre Loggere->