Inregistratoare

O data ce incep sa fie facute zboruri mai lungi pentru C-ul de argint sau de aur sau o data cu participarea la competitii apare nevoia achizitionarii unui inregistrator, sau logger. Noi incurajam si pilotii care nu participa la competitii sa isi inregistreze zborurile deoarece analiza lor ulterioara va accelera cu siguranta progresul de invatare!

nano logger in unghi

In aceeasi ordine de idei, nu este nimic mai frustrant decat sa constati ca ai facut un zbor superb si dintr-un motiv sau altul zborul nu s-a inregistrat. Din pacate toti am patit-o….se intampla mult mai des decat ne-am dori.

Chiar daca toate softurile de navigatie inregistreaza zborurile majoritatea planoristilor aleg inregistratoare dedicate. Cea mai importanta calitate noi o consideram a fi bateria interna pentru ca aparatul sa continue sa inregistreze si in cazul in care instalatia electrica a planorului se defecteaza sau bateria planorului se consuma.

Exista inregistratoare aprobate de FAI, denumite ca IGC secure (fara a intra in detalii asta inseamna ca zborul descarcat este cu siguranta authentic, nu falsificat) si care se folosesc pentru concursuri, diamante, recorduri, etc. Exista si inregistratoare care nu sunt omologate de FAI si care nu sunt recunoscute decat intr-un numar limitat de situatii.

===============================================================

Cea mai ieftina solutie o constituie inregistratoarele independente care nu sunt IGC secure.

fly with CE logger

Un astfel de inregistrator este destul de ieftin…pana in 100EUR. Avand baterie interna reprezinta o varianta destul de ok ca inregistrator de rezerva.

Problema este ca aceste inregistratoare nu aduc nimic in plus fata de inregistrarea pe care o fac programele de navigatie, gen SeeYouMobile…. deci zborurile inregistrate de acest tip de logger sunt recunoscute intr-un numar limitat de situatii. 

===============================================================

O alta varianta mai performanta poate fi achizitionarea unui inregistrator IGC secure second-hand care costa undeva in jur de 200EUR.

used Colibri

Problema este ca nu sunt putine cazurile in care inregistratorul este decalibrat si/sau defect si atunci trebuie trimis la producator pentru recalibrare/reparatie. O calibrare poate ajunge la 100EUR daca luam in calcul si transportul dus-intors….prin urmare pretul se apropie de cel al unui inregistrator nou… Unul dintre colegii de la XC Romania a avut o experienta similara cu un inregistrator second-hand…

Altfel spus….daca nu va permiteti un inregistrator IGC secure nou sfatul nostru este sa nu cumparati unul second hand deoarece riscati sa platiti mult pentru un produs prost. Mai bine nu cumparati nimic acum si cumparati un logger nou anul viitor…sau cand producatorul face o promotie.

===============================================================

Un echipament foarte bun pe care noi vi-l recomandam din toata inima este LX Nav Nano.

           Nano logger cu moneda de 1 EUR       nano logger in unghi

Este foarte mic, bateria tine extreme de mult (~35 ore!), capacitatea de stocare este imensa (28.000ore). In ciuda dimensiunilor are toate functiile cerute de FAI pentru un logger (receptor GPS de precizie ridicata, capsula barometrica, sensor pentru zgomotul motorului) si prin urmare poate fi folosit pentru orice fel de zbor, inclusiv pentru recorduri mondiale. Se poate lega prin cablu cu calculatorul sau prin Bluetooth cu mobilul pentru descarcarea zborurilor. Costa sub 450EUR si la acest pret este printre cele mai ieftine inregistratoare IGC secure.

Urmatorul upgrade posibil este legarea logger-ului cu softul de navigatie pentru a permite declaratia zborului.

Pentru a fi recunoscute de FAI multe performante trebuie declarate inainte de zbor si prin urmare este util ca declaratia sa poata fi facuta usor, chiar inainte de decolare….nu acasa la calculator cu o seara inainte.

Iata cat de usor se declara zborul din Oudie in logger-ul Nano(via variometru LxNav V7):

Nano se leaga foarte usor prin cablu cu Oudie si merge perfect atat cu See You Mobile cat si cu XCSoar!

Legatura prin Bluetooth merge bine cu telefoane Android prin aplicatia NanoConfig. Conexiunea se realizeaza imediat, declaratia zborului merge perfect insa descarcarea zborului dureaza destul de mult.

Nano se leaga foarte usor prin Bluetooth cu XCSoar rulat pe un telefon cu Android. Iata cat de usor se realizeaza conexiunea si cat de simplu se face declaratia zborului. Desigur, Nano transmite catre XCSoar datele de GPS (care, avand 66 de canale, este mult mai precis decat receptorul GPS al telefonului). De asemenea Nano transmite si altitudinea captata de capsula aneroida a logger-ului(care este de asemenea extrem de precisa fiind un logger certificat FAI ca IGC Secure!). In plus, datorita faptului ca nu este folosit GPS-ul intern, autonomia telefonului va fi semnificativ sporita!

===============================================================

Urmatoare varianta pe care dorim sa v-o prezentam este logger-ul Nano III.

nano3_1

Acest logger are toate functiile unui Nano insa are in plus un display color de 5,1cm care permite navigatia, permite afisarea zonelor interzise (airspace), etc.

Iata aici un film cu o prezentarea foarte bine facuta pentru Logger-ul Nano III.

Principalele functii ale lui Nano III sunt:

nano3

  • Functie de variometru prin intermediul capsulei barometrice
  • Afisare airspace
  • Afisare task
  • Navigatie catre puncte
  • Construit pe platforma inertiala cu 3 giroscoape si 3 accelerometre (cate unul pentru fiecare axa, aceeasi tehnologie este folosita si la variometrele V9 si V80)
  • nano3_2Modul Bluetooth integrat pentru conexiune la PNA, pentru incarcat declaratia zborului sau pentru descarcat zboruri
  • Senzor pentru zgomot motor
  • Difuzor integrat
  • Durata baterie 10 ore
  • Capacitate de stocare 28.000 ore (!!!)

===============================================================

Flarm Mouse

O alta solutie interesanta de la LXNav pe care vrem sa v-o recomandam este dispozitivul extrem de compact FlarmMouse echipat cu optiunea de inregistrator IGC Secure!

Este un foarte bun compromis pret-functionalitati deoarece este doar putin mai scump decat Nano III dar in schimb are atat functia de inregistrator IGC Secure cat si cea de  sistem de evitare a coliziunilor Flarm!

==============================================================

Nu in ultimul rand vrem sa va recomandam o solutie extrem de interesanta pentru cei care nu au propriul planor sau pentru cei care zboara pe mai multe planoare este Oudie IGC de la Naviter.

OudieIGC_600

Este un Oudie cu o baterie de foarte mare capacitate si care are incorportat un logger omologat de FAI ca IGC secure!

In plus, Oudie IGC are si:

  • senzor de presiune statica
  • receptor GPS foarte performant
  • baterie care tine peste 12 ore
  • senzor pentru zgomot motor
  • display perfect vizibil in soare

Contactati-ne daca doriti mai multe informatii despre Oudie IGC sau daca vreti o oferta de pret!

 <-Inapoi la Dispozitive                         Citeste mai departe despre Variometrele Electronice->