La sfarsitul anilor ’70 planoarele de simpla comanda din fibra de sticla dominau deja de cativa ani buni scena competitiilor importante. Cu toate acestea, majoritatea pilotilor inca invatau sa zboare pe planoare de lemn cu finete 28 gen ASK13.
Exista in acei ani un singur model de planor de fibra de sticla de dubla comanda, anume Janus de la Schempp-Hirth, insa acesta era un planor de competitie cu finete 43 (o valoare exceptionala pentru acea vreme) fiind bineinteles si deosebit de scump. Nu exista nici un model de planor de dubla comanda care sa faciliteze pregatirea pilotilor pentru trecerea pe planoarele performate de simpla comanda fabricate din fibra de sticla.
Twin Astir a fost primul model de planor gandit sa “umple” acest gol. Design-ul sau a fost bazat pe modelul deja consacrat-ului Astir CS, un real succes de piata.
Ca si predecesorul sau Astir CS, Twin Astir a avut un succes rasunator pe piata cluburilor de planorism datorita performantelor de zbor extrem de bune (finete 37) si caracteristicilor docile de zbor.
Au fost construite aproape 300 de bucati si datorita constructiei deosebit de solide si duratei de viata de 12.000ore marea majoritate mai zboara si astazi.
Twin Astir-ul din XC Romania este detinut de Ovidiu Petrache.